Een van de 4 basisprincipes van sociocratie is besluitvorming met consent.
Besluitvorming met consent betekent dat een groep akkoord gaat met een voorstel als niemand in die groep een bezwaar heeft.
Een bezwaar is een reden waarom een voorstel de doelen van een groep zou kunnen schaden. Bezwaren zijn geen probleem, maar kansen om het voorstel te verbeteren. Daarom wordt elk bezwaar serieus genomen en meegenomen in het besluitvormingsproces.
Besluiten maken kan ook op andere manieren. Bijvoorbeeld met 'de meeste stemmen gelden'. Maar daarmee wordt de mening van een (groot) deel van de groep genegeerd.
Een andere manier is besluiten met 'consensus'. Daarbij moet iedereen het met een besluit eens zijn. Dat lijkt eerlijk en inclusief, maar het kost ook veel tijd. En het kan frustrerend zijn, vooral in grote groepen.
Besluiten maken met consent zit ergens tussen consensus en 'de meeste stemmen gelden' in. Hiermee kunnen we snel tot een besluit komen, terwijl we ook ruimte maken voor bezwaren en verschillen in meningen.
Besluitvorming met consent gaat in 3 rondes.
Presenteer het voorstel en sta open voor vragen. Iemand doet een voorstel en legt deze duidelijk uit. De anderen in de groep mogen vragen stellen om het voorstel beter te begrijpen. Zo voorkomen we misverstanden en weten we dat iedereen het over hetzelfde heeft.
Snelle reactieronde. Iedereen in de groep geeft kort een mening over het voorstel. Zo zien we snel hoe de groep over het voorstel denkt.
Besluitvormingsronde: Iedereen in de groep mag nu bezwaren tegen het voorstel geven. Als er bezwaren zijn, nemen we die serieus. We zoeken samen naar een manier om het voorstel aan te passen. Als er geen overwegende bezwaren zijn, wordt het voorstel aangenomen.
Wil je meer leren over besluitvorming met consent? Lees dan verder in het Engels op sociocracyforall.org